Hasznos tippek

Mix & Match – avagy: a minták keverésének művészete

Vannak bizonyos alapvető irányvonalak a stílus világában, amelyek örökérvényűek, mint a kevesebb több elve, vagy az, hogy igyekezzünk a ruháink minőségét minden esetben a mennyiség fölé helyezni. Léteznek azonban olyan szabályok is, amelyek nagyanyáink idejében még kőbe voltak vésve, mára azonban érvényüket vesztették, és megértek a felülbírálásra: gondoljunk csak az olyan, korábban tabunak számító színpárosításokra, mint a fekete-barna vagy a piros-rózsaszín. Ilyen felülírandó szabály az is, hogy ne kombináljunk egymással különböző mintájú darabokat.

Tény, hogy a minták keverése igényel némi gyakorlatot, valamint stílus- és arányérzéket, de ha megtanulunk néhány alapelvet, és ügyesen alkalmazzuk őket, nagyon izgalmas és egyedi összeállítások születhetnek. A legfontosabb, amit a harmonikus összeállítások érdekében szem előtt kell tartanunk, az a kohézió: mindig legyen valami közös pont, ami összetartja a különböző darabokat. Nézzük, melyek lehetnek ezek!

MARADJUNK AZ ALAPOKNÁL
Amivel szinte biztosan nem tudunk mellé nyúlni, az a fekete-fehér. Kezdő mintamixerként maradjunk a biztos alapoknál és keverjük egymással a különböző fekete-fehér mintákat: az akromatikus színek miatt a szemnek kellemes, könnyen befogadható összhatást érünk el.

A klasszikus fekete-fehér

TÖREKEDJÜNK A SZÍNEK HARMÓNIÁJÁRA
A fekete-fehér utáni következő lépés, ha átültetjük színekbe a fentieket: köszönjön vissza az egyik minta színvilága a másikéban. Dolgozzunk hasonló árnyalatokkal, vagy ugyanolyan alapszínnel, ismétlődjenek a színek a kiegészítőkben, cipő, táska színében is – a hasonló színvilág, a visszaköszönő árnyalatok megadják a szettet összetartó kapcsot.

Harmonizáló színek

FORDÍTSUK MEG!
Avagy: tegyük át negatívba a mintákat! Alul sötétkék alapon bézs pöttyök, felül bézs alapon sötétkék… milyen egyszerű és mégis nagyszerű, igaz? Senkinek nem fog eszébe jutni, hogy nem harmonikus az összhatás, sőt!

Invertált minták

JÁTSSZUNK AZ ARÁNYOKKAL!
Nagyon szépen mutat ugyanaz a minta kisebb-nagyobb méretben a különböző ruhadarabokon. Érdemes arra figyelni, hogy minél nagyobb léptékű egy minta, annál nagyobbnak mutatja a felületet, ezért a nagyobb mintákat mindig ott viseljük, ahol “erősíteni” szeretnénk magunkat!

Ugyanaz a minta, különböző méretben

ÉS AMIT NE TEGYÜNK…
Ne viseljünk egymástól teljesen eltérő színű, jellegű, stílusú mintákat! Minél “zajosabb”, részletgazdagabb, bonyolultabb egy minta, annál zavaróbb a szemnek, ha halmozzuk: jellegzetesen ilyenek az indás, leveles virágminták, a toile minta, az azték minta, az állatminták és a paisley- vagy kasmír minta. Ezeket lehetőleg ne viseljük együtt!

Ezeket a mintákat inkább ne keverjük…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük