Hasznos tippek

Divatszabályok, amiket érdemes elfelejteni

“Tanuld meg a szabályokat, hogy tudd, hogyan lehet áthágni őket!” Ezt a bölcs mondást a Dalai lámának tulajdonítják, és én mélyen egyetértek vele. A szabályok kétségtelenül fontos részei az életünknek: keretet adnak, nevelnek és irányt mutatnak. Idővel azonban elavulhatnak, felülíródhatnak és ez hatványozottan igaz a divat szabályaira. A mai napig visszhangzik bennem drága jó gimnáziumi osztályfőnököm intelme, miszerint “Úrilány harisnya nélkül nem megy az utcára.” – ennek köszönhetően az osztályunk fele nejlonharisnyában izzadta végig az érettségi tikkasztóan meleg napjait. Szívderítő látványt nyújthattunk, de legalább “úrilányok” maradtunk…

A divat és a közízlés folytonos változásával a szabályok is újra körvonalazódnak, és sok közülük ma már nem állja meg a helyét. Ezek közül gyűjtöttem most csokorba néhányat, a teljesség igénye nélkül: lássuk tehát, melyek azok a divatszabályok, amiket érdemes felrúgnunk!

NE VISELJ FEKETÉT SÖTÉTKÉKKEL

Sötétkéket feketével? Miért ne?

Nagyanyáinktól gyakran hallhattunk tiltólistás színpárosításokról, mint a sötétkék-fekete, a fekete-barna vagy a piros-rózsaszín. Tény és való, hogy a piros és rózsaszín párosításához szükségeltetik némi rutin és önbizalom, és sokak szemét ma is szúrja (bár véleményem szerint abszolút működőképes – lásd később), a fekete és a sötétkék, bázis színek lévén teljesen jól működnek együtt, elegáns és finom összhatást mutatnak. Fontos azonban, hogy ez a színpárosítás kizárólag a sötét színtípusokon mutat jól igazán!

A CIPŐ ÉS A TÁSKA SZÍNE MINDIG LEGYEN UGYANOLYAN

Hacsak nem vagyunk hivatalosak a királynőhöz audienciára, ezt a szabályt sem kell betartanunk. Félreértés ne essék: semmi probléma azzal, ha illik egymáshoz a cipő és a táska – sokaknak egyszerűen így harmonikus és ez teljesen rendben is van így. Ami viszont fontos, hogy ne görcsöljünk rá, ne akarjuk mindenáron a cipőnket a táskánk színéhez igazítani: ha ezek a kiegészítők illeszkednek a szett stílusához és színvilágához, akkor harmonikus lesz az összhatás – akár ugyanolyan színű a táska és a lábbeli, akár nem. 🙂

FARMERT FARMERRAL? SOHA!


Egy újabb elavult szabály, ami ma már abszolút nem állja meg a helyét. Ha a tónusok passzolnak, esetleg van egy kis játékosság a textúrákban, bátran viselhetünk tetőtől talpig farmert, vagány és sikkes lesz az összkép.

NE KEVERD A MINTÁKAT!

A különböző printek és minták mixeléséhez szükséges némi szakértelem, és vannak bizonyos irányvonalak, amiket azért érdemes követni, például, hogy túl bonyolult, vagy színgazdag mintákat nem jó ötlet párosítani, ha nem akarunk úgy kinézni, mint aki most szökött meg a vándorcirkuszból. A csíkos és a virágmintás azonban klasszikus páros, de a virágminta a pöttyössel is jól mutat, és bátrabbak a különböző csíkozású darabokat is keverhetik.

ÉLÉNK SZÍNEKET SOHA NE VISELJ EGYÜTT!

Gondoljunk csak a gyönyörű color blocking összeállításokra és gyorsan felejtsük is el ezt a régi berögződést. Igaz, hogy kis hazánkban még szokatlan a merészebb színek viselése – önmagukban is, nem hogy egymással párosítva, én mégis mindenkit arra biztatok, hogy csak bátran a színekkel! Minden színtípus megtalálhatja a maga színblokkos szettjeit, de élénk típusoknak szinte kötelező! 😉 

Láthatjuk tehát, hogy időről időre érdemes felülvizsgálnunk a régi berögződéseinket, különösképpen ha divatról és stílusról van szó, hiszen az öltözködés az egyik legjobb önkifejezési eszköz, ami rendelkezésünkre áll – merjünk élni vele!

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük