Színtípusok

Színtípusok 1. rész – A tél típus jellemzői

Előző bejegyzésemben kifejtettem, miért fontos és hasznos ismernünk a saját színeinket ahhoz, hogy tudatosan alakíthassuk a stílusunkat, hatékonyabban vásároljunk és magabiztosabbak legyünk. Az, hogy milyen színek állnak igazán jól nekünk, a színtípusunktól függ, amely a bőrszín-hajszín-szemszín hármasa alapján meghatározható. Ma a tél típust vesszük górcső alá, amely Magyarországon a leggyakrabban előforduló színtípus.

A tél típust hideg, sötét, élénk színek és erőteljes kontrasztok jellemzik: gondoljunk csak egy téli tájra, amikor derült időben, éles fényben szikrázik a hótakaró. A fák sötétjének és a fagyos-fehér hónak a drámai kontrasztja az, ami visszatükröződik e típus színeiben. 

A tél típusok bőre hűvös, kékes-rózsaszínes alaptónusú, porcelánszerű, sötét altípus esetében hideg árnyalatú barna vagy olíva. Természetes hajszínük a hamvas barnától a sötét barnán át egészen a feketéig terjed, de ritkán előfordulhat a hideg, világos szőke szín is – fontos azonban, hogy minden esetben hideg fényű, natúr árnyalatokról beszélünk.
A szemük színe lehet szürkés kék, hideg, élénk kék, kékes zöld, sötétbarna, élénk mogyoróbarna; íriszük minden esetben élesen elválik a szemük fehérjétől.

Hideg tél – Élénk tél – Sötét tél

Színpalettájuk hideg, erőteljes, élénk, tiszta színekből áll, jól mutatnak rajtuk a drámai kontrasztok, a jeges csillogású, fényes anyagok, a fémes színek. Ők a legszebbek a három alapszínben is – a tűzpirosban, a királykékben és a citromsárgában – emellett pedig megtalálható a palettájukon a fekete és a hófehér is.

Altípusai a hideg tél (tél-nyár), a klasszikus “Hófehérke” típus, amelynek színei a leghidegebb téli árnyalatok, az élénk tél (tél-tavasz), amelyik a legélénkebb téli paletta, kis kikacsintással a szintén élénk tavasz típus irányába, valamint a sötét tél (tél-ősz), amelynek palettáján megtalálhatóak az igazán drámai, fejedelmi sötét színek.

A hírességek közül tél típusba tartozik a két Gilmore-lány: Alexis Bledel és Lauren Graham, Katy Perry, a csodás Audrey Tatou, a femme fatale Monica Belucci és a latinák többsége is, mint Salma Hayek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük