Hasznos tippek

Rend a lelke… a szekrényednek is!

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én ilyenkor tavasszal mindig úgy érzem, hogy ráfér a frissítés és a rendszerezés a gardróbomra is. Ez nálam általában nagyobb lélegzetvételű dolog, ezért előre eltervezem, hogy mikor tudom rászánni azt a jó néhány órát, amíg alaposan átnézek mindent, és szelektálom a ruháimat, cipőimet, kiegészítőimet. Első lépésként ilyenkor szoktam sort keríteni arra is, hogy az őszi-téli ruhákat, kabátokat, csizmákat szépen kitisztítva, rendbe rakva elpakoljam, és elővegyem a tavaszi-nyári darabokat. A szezononkénti szortírozás azért is jó, mert így egyrészt kicsit felfrissül a szekrényem, másrészt át tudom nézni a ruhatáramat az új szezon kezdetén, meg tudok válni a már nem használt/nem használható daraboktól, és azt is átlátom, mit kell esetleg beszereznem. A mai cikkemben ahhoz kaptok tőlem néhány tippet és gyakorlati tanácsot, hogy hogyan érdemes szezonváltáskor el- és előpakolni, rendszerezni és szelektálni a ruhásszekrényetekben.

1. lépés: pakold el az őszi-téli darabokat

 – A téli kabátokat az anyaguknak megfelelően kitisztítva, vállfára akasztva tegyük el, ruhazsákban vagy nagyméretű nejlonnal lefedve, hogy ne porosodjanak.
– A sálakat, sapkákat, kesztyűket is mossuk ki és rakjuk őket egy helyre – én mindig egy felcímkézett dobozba teszem őket a szekrényem magasabb, ritkábban használt polcaira.
– A téli cipőket, csizmákat alaposan tisztítsuk meg, sámfázva, a bőrből készült darabokat bőrápolóval kezelve pakoljuk el. Praktikus a cipőket is dobozban elrakni, a könnyebb pakolhatóság miatt.
– A ruhák egyik legnagyobb ellensége a ruhamoly, ezért érdemes a szekrénybe kis zsákban levendulát akasztani vagy egy kis illatpárnára levendula illóolajat csepegtetni, hogy távol tartsuk a nem kívánatos “vendégeket”.

2. lépés: szelektálj! 
Nőként hajlamosak vagyunk pusztán érzelmi szempontok alapján dönteni a ruháink sorsáról – ennek következtében sokszor ezeréves, sosem használt darabokat is őrizgetünk… ismerős, ugye?
A következő kérdéseket kell feltennünk magunknak, amikor arra kerül a sor, hogy megváljunk egy-egy ruhadarabtól:

– Jó a színe, a szabása? – A jól kombinálhatóság miatt csak azokat a darabokat tartsuk meg, ami színtípusunknak megfelelő, és aminek a szabása is előnyös a testalkatunk szempontjából.
– Jó a mérete? – Sokszor őrizgetjük a kifogyott/kihízott darabokat, amelyek többnyire csak a helyet foglalják a gardróbban. Nézzétek meg, hogy lehet-e rajta alakítani – kiengedni, bevenni belőle, felhajtani, stb. Ha alakítható, akkor ezeket a darabokat gyűjtsétek össze és vigyétek el varrónőhöz. Ha viszont nem lehet rajta alakítani, akkor váljatok meg tőle: az ilyen ruhák sokszor csak frusztrációt okoznak.
– Hibátlan? Javítható? – A javításra szoruló ruhák kerüljenek az alakításra váró darabok mellé és irány velük egy megbízható varrónőhöz! Ami nem javítható, az kerüljön kidobásra.
– Mikor volt rajtam utoljára? – Ha egy ruhát több, mint egy éve nem vettél fel, annak bizony oka van. Vagy a mérete, vagy a színe, fazonja nem az igazi, esetleg valami más miatt nem veszed fel szívesen – ezeket a darabokat nem érdemes őrizgetni. Ha eddig nem vetted fel gyakran, hidd el, ezután sem fogod.

A kiszelektált ruhákat, cipőket érdemes aszerint csoportosítani, hogy esetleg mások számára használható-e még, vagy már teljesen elhasználódott. Az utóbbi kategóriába tartozó darabokat dobjátok ki, az előbbit adjátok tovább barátnőknek, rokonoknak, vigyétek el egy használtruha-gyűjtőhelyre, garázsvásárra, vagy rendezzetek a barátnőitekkel gardróbcserét, ami csajos programnak sem utolsó! 😉

3. lépés: rendszerezz!
Hogyan?
– Szín szerint: imádni fogsz benézni a szekrényedbe, ha szín szerint vannak csoportosítva a ruháid!
– Kategória szerint: egymás mellé kerüljenek a szoknyák, a blúzok, az egyberuhák, a blézerek/kardigánok, a nadrágok. A pólókat, pulcsikat, pamut felsőket, farmer nadrágokat hajtogatva, a szoknyákat csíptetős vállfán, a finomabb, vagy könnyen gyűrődő anyagból készült blúzokat, ingeket, ruhákat, szövet nadrágokat valamint a blézereket vállfára akasztva tároljátok.
– A gardróbszekrény alsó polcai kiválóan alkalmasak a cipők, a felső polcok pedig a táskák tárolására.
– Ne feledkezzünk el a szekrény ajtajáról, aminek a belső részét vétek lenne kihasználatlanul hagyni: kis akasztók segítségével nagyszerű helyet adhat a sálaknak, kendőknek, öveknek.

Néhány extra tipp:
– Rakjatok a szekrényekbe, fiókokba illatpárnákat vagy illatgyöngyöket – nem csak friss illatot kölcsönöznek a ruháknak, de a molyokat is távol tartják.
– Szerezzetek be ugyanolyan vállfákat: sokkal egységesebb, rendszerezettebb lesz az összkép.
– Kötött pulóvereket és ruhákat sose akasszatok vállfára, mert könnyen kinyúlhatnak.
– A polcokon, fiókokban használjatok nyitott dobozokat, kosarakat vagy elválasztókat a rendszerezéshez.

Remélem, a fenti tanácsok segítségetekre lesznek a gardróbotok rendszerezéséhez. Ha pedig nem vagytok biztosak a színeket és fazonokat illetően, vagy csak úgy érzitek, jól jönne a szakértői segítség, hívjatok bátran!

A gardróbrendezés szolgáltatásról itt olvashattok bővebben: http://truecolours.hu/gardrobrendezes/

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük