A színek világa

Kombinálj bátran! – Színharmóniák a gyakorlatban

Az elmúlt két hétben egy “színkihívás” futott a facebook és az instagram oldalamon (a képek visszanézhetőek az instagram profilomon a fókuszba helyezett tartalmak között). A kihívás célja az volt, hogy a megadott “feladatoknak” megfelelően igyekezzünk a már meglévő ruháinkból válogatni, olyan kombinációkat kipróbálni, amelyeket magunktól talán nem próbáltunk volna: kicsit új szemszögből nézni a ruhatárunkra, újra felfedezni a ruháinkat és a bennük rejlő lehetőségeket. Sokan jeleztétek nekem, hogy eszetekbe sem jutott volna bizonyos színeket egymással kombinálni, mégis nagyon élveztétek a szokatlan összeállításokat. Ez adta az ötletet a mai cikkem megírásához: szeretnék egy kis szakmai hátteret nyújtani Nektek ahhoz, hogy lássátok, miért működnek az egyes színkombinációk és hogyan is néznek ki a gyakorlatban.

A színharmóniák megértéséhez a tizenkét osztatú színkört kell alapul vennünk, amely a három alapszínből, vagy elsődleges színből áll (kék, sárga és piros), az elsődleges színekből kikeverhető másodlagos színekből (zöld, lila, narancssárga), valamint az elsődleges- és másodlagos színekből kikeverhető harmadlagos színekből áll.

               

A 12 osztatú színkör

A teljesség igénye nélkül lássunk néhány gyönyörű színharmóniát!

AKROMATIKUS SZÍNEK

Akromatikus, azaz színezet nélküli: a fekete, fehér és a szürke árnyalatainak gyűjtőneve. Talán a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott klasszikus fekete-fehér kombináció, valamint a sokak által kedvelt semleges szürke összeállítások is ide tartoznak.

KOMPLEMENTER SZÍNPÁROK

A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek felerősítik egymás hatását, ezért rendkívül vibráló, mégis harmonikus hatást lehet velük elérni. Komplementer színek például a piros és a zöld, a narancs és a kék, a sárga és az ibolyaszín.

KOMPLEMENTER SZÍNHÁRMAS VAGY TRIÁD

A triád esetében harmadoljuk a színkört, a három szín egymástól egyenlő távolságra helyezkedik el, ezzel biztosan kerül hideg és meleg árnyalat is a színösszeállításba. Colour blocking szettekben gyönyörűen tud mutatni ez a  szokatlan színharmónia.

ANALÓG SZÍNEK

Sokak számára ez az egyik legharmonikusabb és legkönnyebben beépíthető színkombináció: amikor a színkörön egymás mellett elhelyezkedő bármely 3 árnyalatot használjuk, a szemnek nagyon kellemes, finoman harmonikus összhatást érhetünk el.

MONOKRÓM SZÍNHARMÓNIA

Az analóg színekhez hasonlóan kellemes hatást érhetünk el, ha a színkör egy szeletéből választunk színeket, azaz egy adott szín több árnyalatát kombináljuk. A monokróm színösszeállítások optikailag nagyon előnyösek, különösen az alacsonyabb és/vagy teltebb testalkatokon, hiszen egy színtömböt hoznak létre, amelyet nem osztanak meg éles horizontális vonalak: ezáltal optikailag nyújtják és karcsúsítják az alakot.

Noha még sokféle színkombináció létezik, azt hiszem, a fentiekből is egyértelműen kitűnik, mennyi lehetőség rejlik a gardróbunkban. Azt javaslom, hogy kísérletezzetek bátran, próbáljatok ki többféle kombinációt és használjátok ki a színekben rejlő potenciált – meglátjátok, egyáltalán nem fogjátok unalmasnak vagy egyhangúnak érezni a ruhatáratokat akkor sem, ha nem vesztek új ruhákat! 😉

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük