Tippek

Harisnyaszezon – tedd és ne tedd

Itt a hűvös idő, előkerülnek a vastagabb ruhák a szekrény mélyéről és végre újra hordhatunk harisnyát is. Ma már csak a képzelet szabhat határt a különféle színeknek, anyagoknak, mintáknak és printeknek, de a harisnyaviselésnek vannak bizonyos íratlan szabályai, amelyeket érdemes betartanunk annak érdekében, hogy ne úgy nézzünk ki, mint aki most szabadult a vándorcirkuszból… Nézzük, melyek ezek a szabályok!

1. Testszínű harisnya 

A jó öreg testszínű, ami igazán sosem testszínű: kicsit sötétebb, kicsit világosabb… Vannak azonban alkalmak, amikor praktikus, vagy adott esetben kötelező – mit lehet hát ilyenkor tenni? Egyéni preferencia kérdése, de én alapvetően nem vagyok ellene a testszínű harisnyának – ha Katalin hercegné és Audrey Hepburn megengedhette magának, szerintem nem férhet kétség a létjogosultságához – bár tény és való, hogy hihetetlenül nehéz olyat találni, ami valóban “láthatatlan”. Az ideális darab legfeljebb 7-15 denes, nem túl fényes, de nem is teljesen matt (a legjobb, ha van benne egy pici elasztán, de NEM üvegszál!). A kifejezetten fehérneműre és harisnyára szakosodott üzletekben lehet olyan darabokat találni, amik leheletvékonyak: ezek általában “Illusion” vagy “Make up” fantázianévre hallgatnak. Ami viszont abszolút tiltólistás: a fényes, üvegszálas darabok, a 15 dennél sűrűbb szövésű, és a barnás/cognac színű krepp harisnyák…

2. Sötét harisnyák

A fekete, sötétkék, sötétszürke – színtípustól függően – harisnyában is a legjobb barátunk lehet. Enyhébb időben a 15-40 denes darabok, míg hűvösebb napokon a 60 den fölötti (de létezik “thermo” hatású, 100 denes is) harisnyákat válasszuk – sőt, ha extra hűvös időben is ragaszkodunk a szoknyához/ruhához, akkor a harisnyát is lehet rétegezni: a rétegek közötti levegő jobban szigetel, mint ha egy vastag réteget viselünk. Sötét harisnyák esetében a legfontosabb szabály, hogy a cipőnk színe soha ne legyen világosabb a harisnyánknál! (Ha mégis megkísértene minket a gondolat, csak képzeljünk el egy fekete harisnyát egy púderszínű, vagy még rosszabb: fehér cipővel… )

3. Mintás harisnyák

Ezek közül az anyagában mintás, vagy monokróm mintás darabokat javaslom leginkább – a nagyon harsány, kontrasztos printek furcsán hatnak harisnyaként viselve, a geometrikus minták pedig torzulhatnak a láb görbületein. Egy szolid pöttyös vagy kárókockás, esetleg csipkemintás vagy egyéb aprómintás darab jó választás lehet, de ügyeljünk rá, hogy a mintás ruhadarabok mindig vonzzák a tekintetet, és ott erősítenek, ahol viseljük – éppen ezért érdemes kerülni pl. a vízszintesen csíkozott harisnyákat. A cicafüles, mickey egeres, és egyéb gyerekmintás darabokat pedig hagyjuk meg a gyerekeknek…

4. Színes harisnyák 

Nehéz és megosztó téma. A testszínű harisnya viseléséhez hasonlóan ez is teljesen szubjektív: én személy szerint nem vagyok híve az élénk színű harisnyáknak, bennem mindig furcsa érzést kelt, ha felnőtt nőkön látom.. de vannak színek, amik harisnyában is jól mutathatnak: a sötétkék, esetleg a sötét pávazöld, a szürke – a kifejezetten színes, élénk darabok viszont irodai, business környezetben abszolút nem állják meg a helyüket, ezt érdemes figyelembe venni, ha ilyet választanánk.

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük